Prakken Edelmetaal levert alleen baren goud met een zuiverheid van minimaal 999,9/1000 (fijngoud) dit gehalte noemt men ook wel 24 Karaats goud.

Alle baren die wij leveren zijn gemaakt door erkende edelmetaalbedrijven (melter assyer). Deze zijn gemachtigd baren te produceren volgens de regels van de L.B.M.A (Londen Bullion Market Association). Dit houdt in dat deze baren overal ter wereld zonder nadere analyse direct verhandelbaar zijn. Deze Good Delivery baren behoeven derhalve dan ook geen certificaat te bezitten.
De London Bullion Market Association (L.B.M.A), is een internationale organisatie, die wereldwijd de spelregels bepaalt voor de internationale edelmetaalhandel als ook de Good Delivery status van internationale
edelmetaalbedrijven regelt en controleert.

Overzicht van gehaltetekens Goud.

Prakken Edelmetaal goudEkeur

Het standaard programma bestaat uit de volgende baren : 1 – 2,5 – 5 – 10 – 1 troz* – 50 – 100 – 250 – 500 en 1.000 gram

(* 1 troz = 31,1035 gram)

Prakken Edelmetaal goudberg-600x450

Goud?

Goud is een helder, geel en zacht natuurlijk materiaal.

Hoewel goud voor het eerst werd ontdekt in rivierbeddingen in Azie en Afrika wordt goud vandaag de dag voornamelijk verkregen via ondergrondse mijnwinning. Een intensief en moeilijk proces. Op een diepte van 3.000 meter moet gemiddeld 3 ton erts gedolven en verwerkt worden om 1 ons goud te winnen. Goud is zeldzaam, ook omdat het sinds de 6e eeuw na Christus heeft gediend als betaalmiddel. Pas na de eerste Wereldoorlog, toen er bijna geen goudvoorraad meer was, verloor het goud als betaalmiddel zijn funtctie. Belangrijke vindplaatsen zijn op dit moment : Zuid Afrika, Rusland, Canada, USA en Australie.

De kwaliteit van goud.

Puur goud is van nature te zacht om tot een sieraad te verwerken.

Ter verharding wordt goud dan ook gemengd met bijmetalen als zilver, nikkel, palladium en koper; zo ontstaan de zogenaamde goudlegeringen. De hoeveelheid puur goud die aanwezig is in een sieraad wordt uitgedrukt in karaat. Het woord karaat komt van het Griekse woord “keration”, wat vrucht van de Johannesbroodboom betekent. Deze zaadjes die wonderbaarlijk gelijk in gewicht waren, werden vroeger gebruikt als gewichten voor weegschalen. Puur goud is 24 karaats. Een ring van 18 karaats goud bijvoorbeeld, is een ring die voor driekwart (18/24e) uit goud bestaat. De “rest” is dan meestal zilver of koper. Aan deze bijmetalen ontleent goud ook haar verschillende kleurnuances. Roodgoud ontstaat door toevoeging van koper en witgoud door het gebruik van grotere hoeveelheden zilver, zink, nikkel of palladium.

Prakken Edelmetaal diverseEgoud